Izdelava spletnih strani

Pomembnost tipografije pri izdelavi spletne strani

Spletna tipografija mora v prvi vrsti biti funkcionalna, vendar pa je lahko tudi nekoliko dramatična in izraža karakter strani. Velikokrat oblikovalci spletnih strani zanemarijo pomembnost tipografije, čeprav lahko le ta drastično izboljša ali poslabša vaš spletni nastop.

Pa si poglejmo razvijajoče se trende.

Tipografija je zelo napredovala v zadnjih nekaj desetletjih. Medtem ko je razvoj spletne tipografije pomeni več možnosti za oblikovalca spletnih strani, to hkrati pomeni tudi več tveganja pri izbiri, saj lahko napačna izbira tipografije zelo negativno vpliva na uporabniško izkušnjo spletne strani.

V tem članku si bomo pogledali sodobni trend t.i. »dramatične« tipografije .

Tipografija se uporablja za več kot le čitljivost in razumljivost (čeprav je to še vedno njen osnovni namen). Preproste ali zapletene, velike ali majhne, se besede na današnjih straneh čedalje bolj uporabljajo za dodajanje občutka drame in čustvenega odziva.

Dramatična tipografija izstopa. Pri velikih vsebinskih sklopih je potrebno biti čim bolj konservativen in skromen, da bralca ne zmedemo in mu dodatno ne otežujemo branja vsebine. Pri posameznih frazah in krajših odstavkih, posameznih besedah pa smo lahko precej bolj ustvarjalni. Saj so tovrstni kratki deli besedil hkrati tudi vizualno-oblikovni elementi spletne strani. Na tej točki pa je potrebno razčistiti, da se pojem dramatične tipografije in preproste tipografije ne izključujeta. Dejstvo je da je prav poenostavljena tipografija ena izmed najbolj priljubljenih oblik dramatične tipografije.

Skratka, dramatično tipografijo lahko še najbolje opišemo kot tipografijo, ki je vizualno osupljiva – iz kakršnega koli razloga – in privleče pozornost bralca.

Da bi razumeli trend dramatične tipografije, moramo najprej osvežiti naše razumevanje osnov tipografije.

Največji razkorak je med serif ali sans serif , pri čemer je trenutno najljubši s sans serif, zardi popularizacije preprostosti. Serifs so ti »okrasni« dodatki na robu nekaterih linij črk sans pravzaprav pomeni “brez “.

Družina ali tip tipografije so preprosto vse različice izbrane pisave. Različne oblike vključujejo navadno, krepko, ležeče, kondenzirano, črno in včasih tudi druge.

Pomembnost tipografije pri izdelavi spletnih strani pa je vsaj tako pomembna iz vidika funkcionalnosti kot iz estetskega vidika. Verjetno to pojasnjuje , zakaj smo v zadnjem času priča bolj enostavnim in na videz dolgočasnim tipografijam, ki pa pritegnejo pozornost obiskovalca spletne strani.

0 odgovorov

Še vedno tukaj? Mnenje? Vprašanje?

Email naslov ne bo objavljen.

×
Dignitas Ekipa