Kako obdržati zadovoljne stranke na spletu?

Prav gotovo ste že slišali za rek “Nisem toliko bogat, da bi kupoval poceni”. No, nekaj podobnega lahko rečemo za pridobivanje novih strank – morda “Nimam dovolj časa in denarja, da bi imel stalno nove stranke”. Splošno znano je namreč, da je pridobivanje novih, morda celo enkratnih strank velik strošek za podjetje. Veliko bolj ekonomično je skrbeti za zadovoljne stalne stranke, pa še kvaliteta le-teh je neizmerno boljša. Stalne stranke so namreč tiste, ki skrbijo za nenehno promocijo podjetja.

Kako pa obdržati takšne zadovoljne stranke, sploh zdaj, ko jih je večina na spletu? V nadaljevanju si preberite nekaj več o tem.

Najbolj osnovna tehnika za obdržanje stranke je, da jo na svoje podjetje oziroma izdelke ali storitve vežete z mesečno naročnino (ang. “Subscribtion”). Zakaj je to praktično? No, prvi razlog je prav gotovo lažje načrtovanje števila strank v določenem obdobju. To daje podjetju večjo pogajalsko moč za nižje cene pri proizvajalcu ali poslovnih partnerjih. Drugi, še pomembnejši razlog pa je, da lahko na tak način strankam ponudite več za manj denarja, kar je prav gotovo pomemben korak k obdržanju zadovoljnih strank.

Naslednja možnost, ki jo imate za obdražnje strank, je program nagrajevanja zvestobe. Posebej uspešne so se izkazale nagrade za delitev objave (ang. “Share”). S tem ponovno ubijemo dve muhi na en mah – ponudimo ugodnost za zadovoljno stranko IN pridobivamo nove z brezplačno reklamo “od ust do ust”.

Velikokrat podcenjujemo naslednjo tehniko obdržanja strank na spletu – registracijo po opravljenem nakupu. Po nakupu? Ja, prav ste prebrali, PO nakupu. Stranke namreč ne želite zmotiti med procesom nakupovanja. Ne boste verjeli, ampak veliko strank od nakupa odvrne prav to – zamudni procesi registracije pred nakupom. Veliko bolj učinkovito je, če stranki PO opravljenem nakupu, ko hormoni sreče že naredijo svoje, ponudite ugodnosti, ki jih s sabo prinaša registracija oziroma mesečna naročnina.

Naj se stranka počuti kot del družine – to je naslednji korak k obdržanju zadovoljnih strank. Personalizirane spletne vsebine in e-pošta lahko veliko naredijo za to, da se stranke počutijo cenjene, slišane in sprejete v vaše podjetje. Ne zanemarjate pomena takšnih osebnih stikov s svojimi strankami.

En način, kako vzpostaviti takšen odnos, je prav gotovo “follow-up” mail, torej mail, ki sledi strankinemu naročilu. V njej se stranki iskreno zahvalite za naročilo in prosite za povratno informacijo (ang. “Feedback). Prav tako jih prisrčno povabite, da se vrnejo k vam in da vam njihov nakup veliko pomeni. Iskrenost je zelo pomembna. Iskrenost in informacije. Z njimi lahko v takšnem mailu delite nekatere koristne informacije npr. za uporabo izdelka, ki so ga pravkar kupili ali informacije o sorodnih izdelkih, ki bi jih morda zanimale.

Z vami smo delili le nekaj osnovnih korakov k obdržanju zadovoljnih strank na spletu. Ti koraki so zelo preprosti in ne zahtevajo velikih sprememb v poslovanju vašega podjetja, le nekaj prilagoditev, ki pa se bodo odrazile v bolj kvalitetnih in predvsem stalnih strankah, s katerimi boste uživali koristi čudovite simbioze.

0 odgovorov

Še vedno tukaj? Mnenje? Vprašanje?

Email naslov ne bo objavljen.

Dignitas Ekipa