Izdelava spletnih strani

Novi virus = nove spletne priložnosti?

V tem članku ne bom pisala o “novem korona virusu”, ker prvič ni več nov in drugič o tem že tako preveč beremo. Raje bom pisala o tem, kako izkoristiti nove priložnosti na spletu v tej na prvi pogled brezizhodni situaciji.

Mnoga podjetja so od marca 2020 prvič začela razmišljati o tem, da bi svoje poslovanje prestavila na splet. Prej ni bilo niti potrebe niti želje. “Zakaj spreminjati preizkušen poslovni model?” In potem – bum. Virus, zaprtje klasičnih trgovin in pisarn ter omejitve gibanja. Kaj sedaj?

Slovenci, ki sicer še vedno najraje nakupujemo v fizičnih trgovinah, smo se silom prilike prestavili v spletne trgovine in ugotovili, da kupljeno iz naslonjača v nekaj dneh prejeti na dom niti ni tako slabo.

Sama sem opravila kar nekaj spletnih nakupov in malce analizirala stanje spletnih strani in trgovin. Pozitivno je, da so se mnoge od njih od marca zelo optimizirale in danes ponujajo zelo prijazno uporabniško izkušnjo. Še vedno pa je žal precej takšnih, ki se obnašajo kot da se svet ni popolnoma spremenil in še kar upajo na vrnitev v “normalne” tirnice. Žal se moramo zavedati, da je ta nova situacija verjetno naša nova realnost in se bomo morali nanjo tako ali drugače privaditi.

Kako lahko torej izkoristite priložnosti, ki jih ustvarja trenutna situacija na področju spletnih strani in trgovin?

  • ŠIRITE POZITIVNE VSEBINE – MARKETINŠKI PRISTOP ŠT. 1. Kot sem omenila na začetku, je na spletu trenutno veliko negativnih vsebin in prav gotovo ne želite, da je vaša spletna vsebina še ena izmed njih. Raje se organizirajte tako, da širite pozitivno energijo. Napišite spletno objavo ali posnemite video o kakšni pozitivni spremembi v vašem podjetju, o novih projektih ali idejah za naprej. Premislite tudi o dobrodelnosti – ali lahko vi kot podjetje naredite kaj za koga, ki ga je trenutna situacija zelo prizadela?
  • OPTIMIZACIJA, OPTIMIZACIJA, OPTIMIZACIJA. Ko enkrat pritegnete stranko k spletnemu nakupu, si je gotovo ne želite izgubiti, sploh če je to zaradi počasnega nalaganja strani, dolgotrajnega postopka registracije ali težav pri plačilu. Stranka si želi kvalitetne in predvsem hitre obravnave. Postopki morajo biti optimizirani oziroma popolnoma poenostavljeni.
  • DIZAJN. Barva pisave, vizualni učinki ali slogani so iz psihološkega vidika enako ali še bolj pomembni od same vsebine. Enako kot za kvaliteten kruh potrebujete kvalitetno moko, kvas in ostale sestavine, bodo stranke opazile ne le spletne trgovine kot celote, ampak predvsem njene posamezne dele. Ne pozabite, da najprej kupujemo z očmi in to pri spletni strani in trgovini velja še toliko bolj.
  • ENOSTAVEN IN UČINKOVIT BACK-OFFICE. Tudi uporabniki v podjetju potrebujejo dobro uporabiško izkušnjo. Vodenje zaloge mora biti enostavno in točno, prav tako komunikacija s strankami in reševanje reklamacij. V času povečanega prometa je to zares ključnega pomena. Če so bili vaši zaposleni do sedaj navajeni prodaje v fizičnih trgovinah, je nujno tudi njihovo izobraževanje – od sedaj naprej bodo namreč svetovali preko spleta in telefona. Hitra odzivnost na vprašanja kupcev je v trenutni situaciji ključnega pomena.
  • OBDRŽITE TRENUTNE KUPCE IN PRIDOBITE NOVE. Vstopite v stik s svojimi dosedanjimi kupci in jim zagotovine, da poslujete normalno. Pripravite kratko predstavitev prilagojenega poslovanja in jim ponudite ugodnosti v primeru nadaljevanja sodelovanja. Prosite jih za povratne informacije in vprašanja, na katera jim čim bolj jasno odgovorite. Prilagodite se jim. Pripravite posebne promocije in pospešite dogajanje na svojih socialnih omrežjih. Marketing nima omejitve gibanja in je sedaj bolj v domovih ljudi kot kdaj prej. Bodoče stranke nagovarjajte čimbolj osebno in sočutno.

To je seveda le nekaj predlogov, kako izkoristiti priložnosti v trenutni za nekatere navidez brezizhodni situaciji. Vesela bom vaših predlogov, kako izboljšati spletno poslovanje v trenutni situaciji. Najraje imam takšne življenjske, iz prakse.

Ekipa Dignitas je sestavljena iz kar nekaj strokovnjakov spletnega marketinga in z veseljem vam bomo svetovali pri sestavi ali zgolj optimizaciji vaše spletne strani ali trgovine.

Trenutna situacija je marsikaj slabega, je pa tudi marsikaj dobrega. Osredotočimo se na slednje in izkoristimo priložnosti, ki jih ponuja to edinstveno obdobje človeške zgodovine.

0 odgovorov

Še vedno tukaj? Mnenje? Vprašanje?

Email naslov ne bo objavljen.

×
Dignitas Ekipa