Izdelava spletnih strani

Tudi pisava lahko vpliva na hitrost spletne strani

Uporaba pisave na vaši spletni strani lahko zelo vpliva na njeno uporabniško izkušnjo. Res da po navadi nima prav velikega vpliva na samo delovanje in hitrost nalaganje strani, seveda je najprej potrebno poskrbeti za slike in druge zahtevnejše elemente. Kljub temu pa lahko tudi način uporabe pisave prispeva k temu, da »iztisnete« še nekaj več hitrosti oziroma da uporabite skrite rezerve.

Imejte v mislih, da vsaka dodatna uporabljena tipografija na spletni strani pomeni oziroma zahteva da se naloži ena datoteka več. Več ko je različnih pisav, več datotek se mora naložiti. Tako ali tako pa največkrat spletna stran izgleda najbolje ko so prisotne največ 2-3 različne pisave.

NAMIG:

V kolikor želite z različno pisavo diferencirati posamezne sklope in vrste vsebine na strani in določene sklope poudariti, lahko to dosežete preprosto tako, da pri enaki pisavi spreminjate barvo, velikost in druge lastnosti.

Čas nalaganja lahko še dodatno zmanjšate s tem, da uporabite že privzete tipe pisav, ki jih ponuja platforma na kateri spletno stran postavljate, to pa zato ker v tem primeru ne bo potrebno nalaganje nobene dodatne datoteke.

Ob tem je vseeno treba imeti v mislih, da je sama preglednost in vizualni efekt strani vsekakor pomembnejši za našega obiskovalca strani, kot pa malenkost hitrejše nalaganje. Kljub temu ni potrebe da bi ta del trpel v kolikor premišljeno pristopimo k uporabi pisav pri izdelavi spletne strani.

Seveda je potrebno ponovno poudariti, da s premišljeno rabo pisave pri izdelavi spletnih strani lahko dosežemo zgolj minimalne izboljšave pri hitrosti nalaganja spletne strani, vendar pa je to način na katerega vse prepogosto ne pomislimo in je kot tak lahko dodana vrednost spletne strani. Seveda pa se je potrebno zavedati da ja potrebno najprej poskrbeti za osnove iz področja pospeševanja nalaganja spletnih strani.

O tem pa bomo pisali v enem izmed prihodnjih člankov.

×
Dignitas Ekipa