Izdelava spletnih strani

Socialni mediji – napake, ki si jih ne smete privoščiti

Socialni mediji morajo biti del vaše marketinške strategije. Če vas ni na spletu, potem preprosto rečeno ne obstajate. Vendar obstajata pravilen in napačen način uporabe socialnih medijev. V tem članku bodite pozorni na 4 najpogostejše napake, ki jih podjetniki delajo v povezavi s socialnimi mediji.

Slabo načrtovanje

Ko gre za socialne medije, se ne morete enostavno prepustiti toku. Potrebno je natančno načrtovanje objav. Že v začetku meseca si pripravite načrt – tako boste tekom meseca privarčevali veliko časa, vaša prisotnost na socialnih medijih pa ne bo prepuščena naključju. Za lažje načrtovanje potrebujete dober koledar (na spletu jih pod gesloma “Content marketing calendar” ali “Planning calendar” najdete veliko), kamor lahko uvozite vse svoje spletne medije, pripravite urnik objav in dodajate različne multimedijske vsebine.

Slabo poznavanje uporabnikov

Ali veste katere skupine uporabnikov uporabljajo posamezni socialni medij? Vsak socialni medij je specifičen, kar se tiče svojih uporabnikov.

  • Facebook uporabljajo predvsem milenijci, torej mladi med 25. in 40. letom starosti, vedno bolj pa narašča tudi število starejših uporabnikov oziroma upokojencev.
  • Instagram ima milijardo uporabnikov, več kot 70% jih je mlajših od 35 let.
  • Na Twitterju so predvsem izobraženi in premožni uporabniki.
  • Več kot 60% uporabnikov LinkedIn-a je starih med 30 in 64 let. Tudi ti so ponavadi premožni poslovneži.
  • Pinterest je socialni medij, kjer med uporabniki prevladujejo ženske. Več kot 80% uporabnikov tega medija je hkrati tudi kupcev.

Ko poznate svoje uporabnike in to, kje se nahajajo, bo vaša marketinška strategija uspešna.

Slabo poznavanje lastne ciljne skupine

Da bi pripravili uspešno maketinško strategijo za socilane medije, morate dobro poznati svojo ciljno skupino. Kako vam to lahko uspe? Pripraviti morate tako imenovano marketinško oziroma nakupno persono. Kaj je to? Persona predstavlja skupek uporabnikov s podobnimi vedenjskimi vzorci pri nakupnih odločitvah, preživljanju prostega časa, prihodkih in tako dalje. Persona vključuje tudi podatke kot so starost, spol, demografski status, izobrazba, vrednote ali družina. Gre za predstavo vašega idelanega kupca, ki jo ustvarite s pomočjo raziskave trga in obstoječih kupcev.

Slaba komunikacija s sledilci

Bistvo SOCIALnih medijev je druženje, komuniciranje – skratka SOCIALizacija. Pomembno je, da komunicirate še posebej z najbolj zvestimi sledilci. To resda vzame precej časa, energije in sredstev, vendar je pokazatelj tega, da za vašo znamko stoji osebnost, ki se je zmožna ter voljna približati sledilcem.

Odzivati pa se ni pomembno le na pozitivne komentarje, ampak tudi na negativne. Za pozitivne se zahvalite in jih uporabite za širjenje svojega posla, za negativne pa si vzemite še več časa in čimprej poiščite rešitev, ki bo ustrezna za obe strani.

Socialni mediji se ves čas razvijajo, vendar z ogibanjem nekaterih najpogostejših napak boste vedno na pravi poti. Načrtujte, komunicirajte in se držite zastavljene marketinške strategije.

×
Dignitas Ekipa