Izdelava spletnih strani

Responsive spletna stran?

Vse več spletnih nakupov se opravi prek mobilnih in drugih podobnih naprav. Zato je vedno bolj pomembno da so spletne trgovine prilagojene tem napravam in da tudi na teh napravah nudijo čim boljšo uporabniško in nakupno izkušnjo. Vedno bolj se pri izdelavi spletnih trgovin, tako kot tudi pri izdelavi spletnih strani uveljavlja koncept »responsive« dizajna ali »odzivnega« dizajna.

Responsive dizajn ja takšen dizajn, ki spletni strani ali trgovini omogoča, da se le ta prilagodi proporcijam ekrana naprave prek katere do nje dostopate. In sicer ne na klasičen način, da enostavno skrči resolucijo, temveč jo na teh napravah prikaže precej drugače kot na prenosnikih ali na monitorjih, ki so povezani s stacionarnimi računalniki. Stran prilagodi tako, da je ključne elemente lažje klikniti oziroma v tem primeru pritisniti s prstom. Po navadi so elementi kot so klikabilni gumbi precej povečani, glavni meni pa se navadno prikaže šele potem ko ga izberemo s pritiskom prsta na ikono, ki meni označuje. Potem se meni odpre in izbiramo med osnovnimi opcijami. Pogosto je tudi tako, da v primeru da je naš glavni meni zelo razvejan – torej da ima veliko nivojev podkategorij, da teh podkategorij tudi ne prikaže brez da prej ne izberemo glavno kategorijo.

Skratka to so vse »tweaki«, ki pripomorejo k boljši uporabniški izkušnji, čeprav pa ni vedno tako, saj obstajajo tudi slabši primeri mobilnih verzij spletnih strani, sploh to velja za kakšne portale in spletne trgovine. Vendar pa gledano generalno, so večinoma responsive spletne strani ali trgovine precej bolj uporabniku prijazna kot stran, ki mobilne verzije nima. Je pa poleg omenjenega še en, vsaj tako pomemben razlog, zakaj je danes skoraj nujno imeti mobilnikom prijazno spletno stran. Google je namreč objavil, da bo v kratkem vse spletne strani, ki ne bodo dosegale njegovih osnovnih kriterijev uporabniške izkušnje na mobilnih napravah, »kaznoval« s slabšimi uvrstitvami pri iskanju na podlagi ključnih besed. Vsi pa vemo kako zelo je to danes ključnega pomena.

×
Dignitas Ekipa