Izdelava spletnih strani

Psihologija barv – ali veste, katere barve izbrati, da bo vaša spletna stran kar se da učinkovita

V prejšnjem članku smo vam razkrili, zakaj izbira barv, ki jih boste uporabili na vaši novi spletni strani ne bi smela biti odvisna samo od tega, katere barvne kombinacije so vam osebno všeč. Barvni lestvici je pravzaprav zelo smiselno posvetiti malce več časa in razmisleka.

Pomislite na vašo ciljno publiko – komu prodajate? V kateri cenovni rang padejo vaši izdelki ali storitve? Prodajate podjetjem ali fizičnim osebam? Kaj želite sporočiti s spletno stranjo – kakšen vtis želite pustiti? Kakšen namen ima določen gumb na strani?

Poglejmo si uporabo treh osnovnih barv:

PSIHOLOGIJA RDEČE

Rdeča lahko pospeši človeški utrip in hitrost dihanja. Rdečo povezujemo s poželenjem, navdušenostjo, ljubeznijo energijo in premikanjem. Lahko ima pa tudi negativno konotacijo, npr vojna, nasilje, ogenj, jeza in nevarnost.

Kdaj jo uporabiti?

Ko želite pritegniti pozornost. Primerna je na straneh, ki so povezane s hrano, modo, zabavo, športom, oglaševanje, marketingom, urgentnim storitvam in zdravstvom.

Kdaj se ji izogniti?

Ne pretiravajte z rdečo. Preveč vpadljivosti ni dobro. Rdeča načeloma ni primerna za luksuzne storitve in izdelke, naravne zadeve in profesionalne spletne strani ali storitve.

 

PSIHOLOGIJA RUMENE

Rumena je najsvetlejša barva. Povezujemo jo s srečo, optimizmom in mladostjo. Negativne asociacije rumene so cenenost, prevara in strahopetnost.

Kdaj jo uporabiti?

Rumeno uporabite, ko želite v ljudeh vzbuditi energičnost ali poustvariti občutek sreče. Uporabite mehke, svetle odtenke za bolj pomirjujoč občutek. Rumena je odlična izbira, da pritegnete pozornost z gumbom, ki poziva k dejavnosti.

Kdaj se ji izogniti?

Rumena lahko hitro nadvlada in postane boleča za oči. Uporabljajte jo z veliko mero zdravega razuma. Preveč rumene, ali napačen odtenek, lahko hitro deluje ceneno in moteče.

 

 

PSIHOLOGIJA MODRE

Modro povezujemo z moškostjo, sposobnostjo, kvaliteto, umirjenostjo, modrostjo, zvestobo, močjo, produktivnostjo, zaupanjem in varnostjo. Svetlo modra je lahko osvežujoča in energična.

Kdaj jo uporabiti?

Modra je pogosto uporabljena v velikih korporacijah in bankah, ker je nevpadljiva, povezujemo jo z zanesljivostjo. Uporabiti jo je smiselno v zdravstvu, zobozdravstvu, visokotehnoloških podjetjih, medicini, znanosti, vladi, pravnih zadevah in gospodarskih javnih službah.

Kdaj se ji izogniti?

Uporaba določenih odtenkov modre (predvsem temnejših) ali uporaba preveč modre lahko vaši spletni strani da hladen videz. Modra je znana tudi kot zaviralec apetita, zato bodite previdni glede uporabe modre pri straneh povezanih s hrano.

×
Dignitas Ekipa