Izdelava spletnih strani

Postavljanje strani na odprtokodnem sistemu ali na lastnem CMS – kaj se bolj izplača?

V zadnjem času pogosto dobivamo vprašanja, ali se bolj splača stran postavljati na lastnem CMS, ali na odprtokodnih sistemih (najbolj znan je WordPress). Odgovor se seveda razlikuje od primera do primera, strankam pa vedno razložimo prednosti in slabosti obeh sistemov.

(CMS= sistem za upravljanje vsebin. Omogoča urejanje in vzdrževanje vsebine spletnih mest brez znanja jezika HTML. Urednik spletne strani tako lahko samostojno spreminja besedila, slike in druge elemente spletne strani brez pomoči podjetja.)

WordPress vs. lasten CMS

WordPress

Po anketi sodeč, izvedeni leta 2015, naj bi bilo na WordPressu postavljenih 60% spletnih strani. Zakaj je pa WordPress tako pogosto uporabljeno orodje za postavitev spletnih strani? Menimo, da je za to kriva kombinacija treh ključnih faktorjev:

  1. WordPress je odprtokodni sistem, kar pomeni, da lahko urejamo vsak del spletne strani in da je v večini brezplačen software.
  2. Velika baza vtičnikov – zaradi velike baze uporabnikov in razvijalcev WordPress ponuja pester nabor različnih vtičnikov, ki so v večini brezplačni, z možnostjo nadgradnje, njihova implementacija je pa precej enostavna
  3. Enostaven za uporabo – urejanje in dodajanje vsebin v WordPressu je enostavno, z nekaj truda in vloženega časa, lahko sami urejate lastno spletno stran, brez pomoči programerja

Kakorkoli, tudi WordPress ima svoje slabosti – za večje spletne strani, oziroma podjetja, ki potrebujejo specifičen modul, ki izvede specifično nalogo, je potreben razvoj novih modulov, saj velikokrat že obstoječi ne zadoščajo vsem potrebam. Razvoj takšnih dodatkov ni vedno poceni.

Lasten CMS

Razvoj spletne strani na lastnem CMSju je zamudnejše, dražje, predvsem pa zahtevnejše za kasnejše urejanje. Za urejanje in popravke je potrebno sodelovanje z razvijalcem, ki vam je spletno stran postavil, saj on najbolje pozna svojo kodo, kar pa spet prinese dodatne stroške za upravljanje s stranjo, ali zamudno učenje, če se tega lotite sami.
Prednosti lastnega CMSja pa so fleksibilnost, lažje spletne strani brez nepotrebnega balasta, ki spletno stran upočasnjuje (razni prednaloženi dodatki, ki jih ne potrebujemo, a pridejo »v paketu«, ko postavljate stran na že obstoječem odprtokodnem sistemu), definitivno so pa bolj varni, saj je v nepoznane sisteme težje vdreti. Toda s poznavanjem sistema, se lahko tudi odprtokodni sistem »očisti« in tako zaščiti pred vdori, kar seveda zelo priporočamo!

Kaj je torej bolje – odprtokodni sistem ali lasten CMS? Vsesplošnega odgovora ni, potrebno je predelati pluse in minuse obeh. Vendar v večini strankam predlagamo odprtokodni sistem WordPress, saj z njim lažje sami urejajo vsebine, velik vpliv ima pa tudi velika masa uporabnikov, kar pomeni, da do rešitve težav s stranjo večinoma pridete relativno hitro, saj se po krajšem »googlanju« zagotovo najde primer z isto težavo in hkrati tudi z rešitvijo dotične težave.

×
Dignitas Ekipa