Izdelava spletnih strani

Marketinški trendi – s čim izstopati v letu 2019?

Marketing je živi organizem in se ne nahaja na straneh univerzitetnih knjig ali priročnikov. Je kot zrak, ki ga dihamo – povsod okrog nas in nujen za poslovno preživetje. Navsezadnje je marketing prisoten tudi v našem vsakdanjem življenju in medsebojnih odnosih. Kako se obnašamo na prvem zmenku, intervjuju za službo, kosilu s poslovnimi partnerji – ob vseh teh in še mnogih drugih priložnostih pravzaprav tržimo sebe in svoje interese.

Poslovno okolje je seveda veliko bolj dinamično in trendi se spreminjajo skorajda vsakodnevno. Da bi bili pri svojem poslu uspešni, moramo nujno poznati marketinške trende in jih vpeljati v svoje marketinške aktivnosti.

Če marketinške trende za leto 2019 povzamemo na kratko, bi lahko rekli, da bo zasebnosti porabnikov veliko manj kot v preteklih letih, pridobljene informacije pa bodo zlata jama za podjetja.

V tem članku bomo povzeli le nekaj izmed njih. Upamo, da vam bo članek nadražil brbončice in vzbudil apetit za nadaljnje raziskovanje.

POGOVOR Z ROBOTI NAMESTO Z LJUDMI

Marketinški trendi za leto 2019 napovedujejo porast chatbotov (pogovornih robotov) za podporo spletnim stranem in trgovinam. Prednost chatbotov je predvsem v tem, da niso ljudje. Uporabnikom so na voljo ves čas, niso nikoli slabe volje in poznajo prav vsak košček informacije o nekem izdelku ali storitvi. S pomočjo chatbotov na socialnih medijih, ki jih uporablja že tretjina svetovnega prebivalstva, pa bodo podjetja s strankami lažje navezala stik.

PROGRAMATIČNO OGLAŠEVANJE

Zelo vroč marketinški trend, ki posebej izstopa, je programatično oglaševanje. S pomočjo tehnologije podjetja zakupijo oglaševalski prostor in natančno ciljajo uporabnike. Pri programatičnem oglaševanju oglasi niso statični, ampak dinamični in prilagojeni potrebam vsakega posameznika. Predvideva se, da bo do leta 2020 v sistem programatičnega oglašvanja vključenih več kot 50 milijonov pametnih naprav z zaslonom. Vsak uporabnik naprave z zaslonom bo hkrati nosilec oglaševalskega prostora.

PERSONALIZACIJA JE NOVA ČRNA

Čas je vedno bolj dragocena dobrina, zato je njegova optimizacija nujna. Cilj naslednjega marketinškega trenda, personaliziranega marketinga, je zmanjšati čas iskanja informacij. Po e-pošti tako prejemniki na primer ne bodo več prejemali generaliziranih vsebin in oglasov, ampak prilagojene. Pri tem bodo upoštevane njihove preference iskanja po spletu, pretekli spletni nakupi in objave na socialnih medijih.

BREZ VIDEO VSEBIN NE BO ŠLO!

Če slika pove več kot tisoč besed, koliko jih pove šele video! Posebej bodo v porastu live videi (videi v živo), videi v velikosti 1:1, ki jih lahko posnamemo s telefonom in 360 videi (posneti s 360-stopinjsko kamero). Video bo veliko pripomogel k SEO optimizaciji spletne vsebine.

Poleg videov bomo v letu 2019 bomo na spletnih iskalnikih iskali informacije ne več le s pomočjo besed, ampak tudi slik. Program “Google Lens” tako na primer že omogoča prepoznavanje slike stvari, krajev in oseb, ki jih nato poišče na spletu. V denarnici boste na primer potrebovali le še eno poslovno vizitko, ki jo bo možno slikati in nato poiskati vse informacije na spletu.

Ne pozabimo pa tudi na vsem tako ljube Instagram ali Facebook story-je, ki jim bo popularnost še zrastla. Z njimi bodo podjetja širila prepoznavnost svojih blagovnih znamk. Ker so te spletne zgodbe časovno omejene, se pri uporabniku ustvari tako imenovani FOMO (fear od missing out) ali strah pred izključitvijo iz tekočega dogajanja.

MARKETING POVPREČNEŽEV

Spremembe bo doživel tudi sicer že dobro usidran influencer marketing (marketing vplivnežev). Influencerji ne bodo več samo zvezdniki, športniki, podjetniki ali blogerji, ampak tudi običajni ljudje. Zakaj? Dejstvo je, da potrošniki lažje zaupajo zadovoljnemu povprečnemu uporabniku kot korporacijam ali slavnim.

UŽIVAJTE V VSAKEM MIKRO MOMENTU

Ljudje preživijo na spletu vse več časa, zaradi česar je težko pridobiti in obdržati njihovo pozornost. Google je zato razvil nov produkt “Micro Moments”, ki uporabnikom omogoča, da prejmejo jasne in uporabne informacije v roku nekaj sekund. Analiza najpogostejših iskanj v sklopu tega orodja izboljša poznavanje uporabnikov in njihovega vedenja.

V ŽENSKI DRUŽBI

V zadnjih letih se na področju umetne inteligence pojavlja druščina zanimivih dam – Alexa, Siri in Cortana. V letu 2019 lahko pričakujemo, da bodo le še bolj zaželene. Glasovno iskanje bo velik marketinški trend za leto 2019. V porastu bodo tudi pametni zvočniki s pomočnicami Siri in Alexo, s katerima se bomo lahko pogovarjali, na njih pa bo možno zakupiti tudi oglasni prostor.

Tako, to je bilo nekaj marketinških trendov, ki komaj čakajo, da jih preizkusite. Prekinite rutino, skličite svojo marketinško eipo, prevetrite možgančke in pripravite vrhunski marketinški načrt. Naj bo leto 2019 vaše leto!

×
Dignitas Ekipa