Izdelava spletnih strani

Katerih marketinških aktivnosti se naučimo iz narave?

Približuje se pomlad. Sončna svetloba ostaja na nebu vsak dan dlje. Ste kdaj opazovali sončni zahod in razmišljali, kako bi bilo lepo tako veličastno zaključiti vsak posel? Poganjki vztrajno silijo na površje in samo čakajo, da navdušijo z veličastnimi barvami. Ste kdaj nabrali šopek spomladanskih rož in si mislili “Oh, ko bi bila vizualna podoba našega podjetja tako popolna kot je ta šopek!”

Narava nas vsakodnevno uči, da o delovanju sveta še vedno ne vemo prav veliko. Morda se vam narava okrog vas po svoje zdi že kar samoumevna, sploh če jo opazujete le, ko v temi hitite v pisarno in iz nje. Vendar v naravi je prisotnih ogromno vzorcev, od katerih se lahko veliko naučimo. Zelo uspešno te vzorce že implicira marsikatera veja znanosti in zaradi tega je naše življenje na mnogo področjih veliko bolj učinkovito.

V nadaljevanju bomo izpostavili nekaj marketinških aktivnosti, ki se jih učimo z opazovanjem narave. Morda koga navdihnemo za nedeljski sprehod po parku.

1Se kdaj počutite kot sova na drevesu, ki jo je s človeškim očesom skoraj nemogoče opaziti? Ko se živali počutijo ogrožene, se zlijejo s svojo okolico in jih je zelo težko zaznati.

Iz tega se učimo pomembne lekcije – če se zlitje z okolico, vas ne bo nihče opazil. Morda je vaš posel v krizi in najprej odrežete vse finančne vložke v marketinške aktivnosti. V tem primeru ste kot ta sova – morda se počutite varne, vendar vas nihče več ne vidi. Da bi vas drugi opazili, morate izstopati! Če si ne morete privoščiti visokih finančnih vložkov v marketing, še bolj skrbno načrtujte in pripravite marketinško aktivnost, ki si jo lahko privoščite. Bodite ažurni na svoji spletni strani in Facebook profilu. Pripravite kvalitetne spletne vsebine in jih pravilno optimizirajte. Vaš trud bo slej kot prej obrodil sadove.

2Poznate koga, ki se mu je prelepa sončnica kar naenkrat zasejala na vrtu? Sončnici pri prenašanju njenih semen pomagajo veter, voda in živali.

Kdo lahko pri prenašanju marketinških sporočil pomaga vam? Community marketing je sploh v zadnjih letih zelo uspešno marketinško orodje za širjenje prepoznavnosti. Da bi pridobili nove stranke, potrebujete podporo širše javnosti. Do nje lahko dostopate preko svoje spletne strani in Facebook profila. Če boste community skozi ta dva kanala pravilno vključili v svoje marketinške aktivnosti, boste dosegli širok krog potencialnih novih strank.

3Ste že kdaj opazovali veverico, kako skrbno zakopava semena in oreščke? S tem si ustvarja zaloge hrane za zimo. Vendar obenem nevede počne še nekaj – skrbi za širjenje drevesnih in grmovnih vrst. Velikokrat se namreč zgodi, da pozabi, kje je zakopala semena ali oreščke in spomladi iz njih vzklijejo nove rastline.

Kako je to povezano s marketinškimi aktivnostmi? Za širjenje poznavanja vašega podjetja potrebujete takšne “veverice” – ljudi, ki bodo videli koristi v uporabi vaših izdelkov, udeležitvi na vašem dogodku ali sodelovanju z vami. Z marketinškimi aktivnostmi morate izpostaviti te koristi. Če bo korist zanje hkrati korist za vas, bo to win-win situacija in garancija za uspeh.

4Hobotnica vrste Graneledone boreopacifica skrbi za svoja jajčeca tudi do 53 mesecev, preden se izležejo.

Kako dolgo ste vi pripravljeni vlagati v svoj nov posel, produkt ali stranko? Nič se ne zgodi čez noč. Marketing ni le pospeševanje prodaje, je predvsem grajenje ugleda podjetja, kar traja leta. Za to potrebujete dolgoročni marketinški načrt in veliko potrpljenja. Ne počivajte na začetnih lovorikah, ampak se pripravite za tek na dolge proge.

5Slovenci smo zelo ponosni na svojo kranjsko čebelo. Se od nje lahko kaj naučimo? Timskega dela. Čebelji panj lahko sestavlja tudi do 60.000 čebel. Vsaka ima svojo točno določeno zadolžitev in prispeva h končnemu uspehu vseh.

S svojimi zaposlenimi, strankami in poslovnimi partnerji boste uspešen tim, le če boste za to delali. Pritegnite k sebi ljudi, ki delijo iste vrednote. Oglašujte te vrednote in delujte v skladu z njimi. Naj postanejo bistvo vaših marketinških aktivnosti. Skupaj smo vedno močnejši, ampak le, če vemo, zakaj smo skupaj. Motivirajte, povezujte in širite poztivne vrednote – s tem boste pridobili vrhunske zaposlene, stranke in poslovne partnerje.

V naravi ne najdemo ničesar, kar ne bi imelo določenega namena. Naj bo tako tudi pri vaših marketinških aktivnostih. Če sami v tem niste dovolj izkušeni, poiščite nekoga, ki je. Vlagajte v marketing in svoj community. Izpostavite koristi sodelovanja z vami in pritegnite ljudi z enakimi vrednotami. Tako boste uspešno posnemali naravo, ki jo vsi tako zelo občudujemo.

×
Dignitas Ekipa