Kako služiti s spletno trgovino?

Najprej nekaj na kratko o avtorju. Moje ime je David Modrič in sem prvo spletno trgovino zagnal 1. Maja 2009. Do sedaj sem vodil in upravljal s tremi spletnimi trgovinami, ki so si bile med seboj zelo različne. Prva trgovina je bila specializirana za poker (poker žetoni, mešalci, karti, podloge, mize, card protectorji itd…) in je bila v določenem času celo vodilna na svojem področju. POKERDAMA je beležila odlične prodajne rezultate. Čez nekaj časa sem odprl novo trgovino, LABONITA je bila specializirana za oblačila, kopalke, tunike, torbice, poslovne obleke, uhane, očala, spodnje perilo itd…Preko 12.500 artiklov je bilo na voljo našim kupcem. In še zadnja, ki pa še vedno obratuje. Gre za največjo parfumerijo svoj čas v Sloveniji, PRIVOSCIM katera je imela ima v ponudbi preko 25.000 različnih artiklov. Kasneje me je pot zanesla v storitveno panogo, tako da sem vse trgovine sčasoma prodal, ker za njih enostavno ni bilo več časa.

Torej kako služiti s spletno trgovino? Dandanes opažam in to je tudi glavni razlog zakaj pišem na to temo, da stranke preprosto živijo v iluziji in so mišljenja, da je potrebno samo postaviti spletno trgovino in denar se bo nabiral na transakcijskem računu. Pa je res tako? NE! DEFINITIVNO NE! Ko postavimo spletno trgovino, se pravo delo šele začne. V današnji poplavi spletnih trgovin, je neumno pričakovati, da boste v enem mesecu na prvi strani Google in vas bodo stranke našle ter kupovale pri vas. In to brez kakršnega koli vložka! To je nemogoče! Vsaka trgovina in to tudi velja tudi za spletno trgovino, zahteva svojo investicijo za prodor na trg. In kam investirati vaš denar?

Najprej je potrebno poznati svoj produkt oziroma svoj artikel, ki ga prodajate, nato je potrebno določiti vaš krog kupcev. Če prodajate plenice, so v vašem krogu kupcev ženske, stare med 18-50 let. Če prodajate avto zvočnike, so v vašem krogu moški stari od 18-30 let. Ko imate jasno definicijo vaših kupcev, potem izberete primeren kanal za oglaševanje in pridobivanje novih strank. Spodaj bom opisal tri popolnoma različne promocijske kanale.

Google Adwords

Google Adwords Google oglaševanje po principu ključnih besed, je v večini primerov najbolj efektivno oglaševanje in prinaša najboljše rezultate med razmerjem cena/efekt. In kaj točno je Google oglaševanje? To v praksi pomeni, da ste lahko čez noč na prvih treh mestih na Googlu na določene ključne besede.

Primer: Na ključno besedo PLENICE, vas ponudi na prvem mestu med vsemi zadetki. Vendar zakaj? Razlog je zelo preprost, saj za klike plačujete in imate ustvarjeno kampanjo. Določite svoj budget (recimo 300€) in v okvirju tega izdelate kampanjo. Nekje povprečni klik stane 0,25€, kar pomeni da za svoj budget dobite 1.200 klikov! Da, tako je 1.200 potencialnih kupcev bo preusmerjenih na vašo stran v okviru vašega budgeta. In zakaj pravim potencialni kupci? Zato, ker se bo vaš oglas prikazal samo tistim, ki bodo iskali plenice, otroške plenice, plenice na dom itd… Vendar pozor, Google AdWords je zelo kompleksen sistem in vsebuje ogromno algoritmov, tako da vsem, ki še nikoli niste postavili kampanje močno priporočam, da najamete agencijo, ki bo poskrbela za kvaliteten nastop na spletu. Pred samo kampanjo, je potrebno izvesti niz testiranj in analiz ključnih besed, za kar pa potrebujete program, ki bo preveril mesečno iskanje vaših ključnih besed.

spletno oglaševanje gogole adwords

Vendar pa Google oglaševanje ni primerno za vsakogar. V kolikor ste v podjetju bolj inovativni in ustvarjate svoje artikle, vam Google oglaševanje ne bo prineslo željenih rezultatov. Tokrat bomo za primer vzeli podjetje, ki je razvilo programsko opremo za športnike, katera meri vaše treninge in poda rezultate. Takega artikla nima ravno smisla oglaševati na Googlu, saj bo številka mesečnih iskanj po ključni besedi ¨program za treninge˝ zelo nizka. Ali pa da drug primer, iz Kitajs ke uvozimo nov artikel, ki ga naši potencialni kupci še ne poznajo. Če ga še ne poznajo, potem ga tudi ne bodo iskali preko Googla, je tako? Tukaj nastopi drugi kanal oglaševanja.

 

 

Facebook oglaševanje

Ta kanal oglaševanja je malo bolj kompleksen in obširen. Pod črto je glavna razlika med Facebook in Google oglaševanjem ta, da Google svoje oglase ponudi v »newsfeedu«, medtem ko AdWords ponudi oglas pod ključnimi besedami. Torej Facebook ponudi oglase s sliko in linkom vsem uporabnikom omrežja, AdWordsi pa so bolj targetirani oglasi. No kot sem dejal v prvem stavku je Facebook malo bolj kompleksen in sicer lahko vse oglase natančno targetiramo. Celo bolj natančno kot to lahko naredimo pri adwordsih. Primer, artikel lahko ponudimo samo ženskam, ki so stare od 18 do 30 let in jih zanima šport. Tudi plačevanje na FBj-u je drugačno in sicer lahko plačujemo na klik ali pa na prikaz, je pa cena v povprečju višja od klika na AdWords kanalu.

Letaki

Letaki so super promocija in kljub temu, da jih imate vsak dan poln nabiralnik, so še vedno efektivni. No saj ravno zato jih tudi imate poln nabiralnik. Najboljše pri letakih je da se lahko segmentirate na 3 ključne prejemnike. V kolikor vodite posel izključno za fizične osebe (frizer, pediker, IPL nega…) potem predlagam, da letake pošljete izključno gospodinjstvom. V kolikor je vaš posel bolj usmerjen k B2B poslovnem modelu, potem letake pošljite samo pravnim osebam in podjetjem.

Letake lahko pošljete samo po vaši občini ali pa po celotni Sloveniji, vse je seveda odvisno od financ. Sedaj pa še nekaj napotkov. Letaki naj bodo dvostranski, opremljeni morajo biti z vsemi možnimi kontaktnimi podatki. Na letaku jasno in glasno povejte kdo ste in kaj ponujate, ter izpostavite svoje pluse. Priporočljivo je spodaj na letaku dodati eno sekcijo, katera naj izstopa, in ta del spremeniti v kupon. Recimo kupon za 20% popust na prvi obisk. Letake razpošljite v vrhuncu vaše sezone.

Obstaja še ogromno vrst oglaševanja o katerih pa bom drugič napisal nekaj več. Dejstvo je da morate oglaševanje prilagoditi vašemu podjetju in panogi. Vsaka panoga je specifična in pri vsaki panogi je je drug način oglaševanja bolj efektiven, univerzalne formule ni! Če pa bi že moral odgovoriti in povedati neko univerzalno formulo je to:

Dober produkt in promet (relevanten ali vsaj številčen). Dober produkt je multiplikator prometa, nakup pa “naključen dogodek”.

×
Dignitas Ekipa