Izdelava spletnih strani

Samostojni podjetnik – neumnež ali genij?

Strah pred izgubo službe, negotovost pred podaljšanjem pogodbe o zaposlitvi, sram zaradi izgube poslovnega in družbenega položaja – vsi smo se že kdaj srečali s katero od teh situacij. Živimo namreč v družbi, kjer našteto veliko pomeni. Mnogi, ki poslovno ne uspejo, to občutijo kot osebni poraz. Naše poslovno in zasebno življenje sta namreč zelo povezana, pa če to hočemo ali ne.

Kaj pa če bi lahko to dejstvo obrnili sebi v prid? Kaj če bi našli način, da bi se zasebno in poslovno življenje dopolnjevala, celo drug drugega še izboljšala? Saj veste, kot ščepec soli poudari okus sladkih piškotov.

O tem sem veliko razmišljal, raziskoval, poizvedoval, bral, poslušal in debatiral. Kako uživati življenje v celoti, ne le ob vikendih, dopustih ali povišicah?

Prva stvar, ki mi je takoj šinila na pamet – delaj to, kar ljubiš. Ne boj se predsodkov družbe o samostojnih podjetnikih. “Kaj pa penzija?” je najpogostejši odziv dobronamernih sorodnikov in prijateljev. Danes se takšnemu vprašanju le še nasmehnem in preusmerim pogovor. Ljudje namreč velikokrat ne razumejo, da lahko v življenju do istega cilja vodi več poti. Ni treba, da pridemo do svojega cilja z mučilnim kolom na hrbtu. Denar je sredstvo za preživetje, ne pa smisel življenja. Smisel življenja je uživati v vsakem njegovem najmanjšem delu – poslovno in zasebno.

Kaj je ključno za uspeh samostojnega podjetnika? Na svoji dosedanji poti samostojnega podjetnika sem se osebnostno zelo spremenil in prišel do marsikaterega pomembnega spoznanja. Te izkušnje želim deliti predvsem z mladimi in jim pokazati, kako med drugim prevzeti nadzor nad svojo prihodnostjo.

Če na kratko povzamem svoje izkušnje in pridobljeno znanje, jih lahko strnem v devet točk:

1 Osem urni delavnik ni merilo uspešnosti. Pravzaprav ni merilo ničesar. Vsak človek ima svoje zmožnosti koncentracije in motiviranosti skozi dan. Nekdo bi lažje delal dva dni po šest ur kot en dan po dvanajst ur. Pri nekom drugem bo ravno obratno. Zato delajte, ko se počutite motivirani za delo. Vaše telo se bo navadilo in stopnja vaše produktivnosti se bo zvišala.

2 Ne bojte se finančno ovrednotiti svojega dela in zahtevati plačila zanj. Čeprav si urno postavko kot samostojni podjetnik določite sami, to ne pomeni, da si je ne določite. Analizirajte cene na trgu, preglejte, kaj za isto ceno ponuja konkurenca in si določite finančne cilje, ki jih želite doseči. Ko pride rok plačila, pa se ne bojte jasno zahtevati plačila. Plačniki bodo s plačilom zavlačevali tako dolgo, kot jim boste to dovolili.

3Ne omejite se zgolj na eno področje svojega dela. Iščite vedno nove izzive in občasno tudi menjajte okolje. Za uspešnost pri delu samostojnega podjetnika je nujna dobra motivacija in rutina jo pogosto ubija. Odpravite se v park in delajte na prostem. Namesto marketinških sloganov in oglasov napišite pesem ali preberite članek. Preizkusite se v vidiku svojega dela, ki ga za vas običajno opravijo drugi – na primer v računovodstvu, marketingu, dizajnu. Pridobivajte si vedno nove veščine in iščite nove poti do cilja.

4Postavljajte si jasne cilje. Dolgoročne in kratkoročne. Materialne in nematerialne. Brez ciljev ne boste vedeli, kam naprej. Cilji so kot markacije na poti, zaradi katerih veste, da niste na napačni poti. Cilji so močno motivacijsko sredstvo in merilec uspešnosti. Brez ciljev boste enostavno pozabili, koliko ste kot samostojni podjetnik že dosegli.

5Naučite se biti dober pogajalec za svoje dobro. Kot samostojni podjetnik nad sabo ne boste imeli nekoga, ki bo opazil vaš napredek in vas za to nagradil. Vi sami morate postati ta oseba. “Kdor jezika špara, kruha strada” pravi eden izmed najmanj rimajočih se slovenskih pregovorov. Kljub temu poudari pomembno dejstvo – za svoje dobro se morate zavzemati sami.

6Razporedite delo. Nihče ni najboljši v vsem. Eden od ključev do uspešnega poslovanja kot samostojni podjetnik je v tem, da znate poiskati pravega človeka za pravo nalogo. Zunanji sodelavci so pogosto odgovor na preobremenjenost in pomanjkanje izkušenj.

7Ne pozabite na oddih! Sam si pogosto vzamem prost podaljšan vikend in ga preživim v sproščenem vzdušju s prijatelji. Naše telo in um potrebujeta regeneracijo. Po oddihu boste imeli več zagona in motivacije za naprej, spoznali boste nove ljudi in morda celo navezali nove poslovne stike.

8Eden izmed mojih priljubljenih sloganov je Dress to impress” (“Navduši z zunanjim videzom”). Mnogi boste morda rekli, da je to precenjeno in da se najpomembnejše skriva v notranjosti človeka. Osebno menim, da je zunanji videz pomemben pokazatelj tega, kakšna je vaša notranjost in odnos do dela. Urejenost je pomemben del poslovnega bontona in s poslovno obleko prav gotovo prebudite poslovnega duha v sebi.

9Zame skoraj najpomembnejša točka pa je, da se ne obremenjujem s tem, kar si o mojem delu mislijo ali govorijo drugi. Predsodki so za samostojne podjetnike stalnica, pa kaj potem? Preživljam se z delom, ki ga rad opravljam in mnenje drugih pri tem nima nobenega pomena.

Ne pozabite, v življenju imate vedno izbiro. Lahko plavate s tokom ali proti njemu. Plavati proti toku je težko, utrujajoče, a hkrati tako zelo zadovoljujoče. Če razmišljate o karieri samostojnega podjetnika, boste lahko s pravilnim načrtovanjem in izvedbo zaživeli veliko bolj kvalitetno in polno življenje.

David Modrič

×
Dignitas Ekipa