Izdelava spletnih strani

Ali lahko Facebook stran nadomesti spletno stran?

Veliko podjetnikov in lastnikov manjših podjetij se odloči izogniti strošku izdelave spletne strani in namesto tega uporabiti brezplačno »alternativo« – Facebook stran. Povsem razumljivo, glede na to, da je Facebook največje družbeno omrežje z nezanemarljivim številom aktivnih uporabnikov, ki so tako na dnevni bazi izpostavljeni podjetjem in njihovim ponudbam. Pa je to res dobra odločitev?

Facebook ima trenutno okoli 40 milijonov strani, s katerimi upravljajo lastniki manjših podjetij. To ni nobeno presenečenje, saj je postavitev strani brezplačna. Pred kratkim sem zasledil izjavo znanega slovenskega marketinškega guruja, ki je svojim poslušalcem naznanil, da v bistvu 99% podjetij ne potrebuje spletne strani. Tudi to ni noben šok, saj je upravljanje družbenih omrežij njegova glavna dejavnost, tako da razumemo namero. Toda – ali je Facebook stran res dovolj?

Poglejmo si nekaj dejstev. Faceook stran ima omejitve. Seveda je odlična izbira za promoviranje vaših storitev in več kot primerno orodje za sproščeno komunikacijo z vašimi strankami. Če nekdo všečka vašo stran, ga zanimajo vaše storitve, mar ne? Vendar to ni dovolj, za dober doseg objave morate objavljati ob pravem času, premišljeno vsebino in skrbeti za kvaliteto všečkov, v nasprotnem primeru doseg objav upade in vam preostanejo samo še Facebook oglasi in »boostanje« objav. Kar pa ni več zastonj.

Če nimate spletne strani, ne izkoriščate polnega potenciala Facebook oglasov, saj potrošnikov ne morete peljati dlje, od vaše Facebook strani, na katero pa ne morete nastaviti Google Analytics kode, ki bi merila in spremljala obnašanje obiskovalca na strani. Ta podatek vam je pa lahko v ogromno korist pri pripravi oglaševalske strategije, ki bi bila s tem bolj učinkovita, targetirana, posledično pa tudi strošek na konverzijo manjši.

Facebook stran prav tako nikoli ne bo podala takšne uporabniške izkušnje in stika s celotno blagovno znamko, kot premišljeno postavljena spletna stran, kjer lahko prilagodite vsak kotiček na strani.

Facebook stran je orodje. Je most med vašimi strankami in spletno stranjo. Uporabite jo za deljenje objav in vsebin spletne strani ter komunikacijo z vašimi sledilci. Nikakor pa Facebook stran ne more nadomestiti uporabniške izkušnje na prilagojeni spletni strani.

Še vedno velja – če vas ni na spletu, ne obstajate. Naš moto pa je – če nimate spletne strani, ne obstajate. Spletna stran je ogledalo podjetja, s katero pokažete profesionalnost in zgradite zaupanje s strankami.

×
Dignitas Ekipa