Izdelava spletnih strani

Ali je izbira barv na spletni strani res tako zelo pomembna?

Barva je močan dražljaj in pri izdelavi spletne strani igra pomembno vlogo. Ne samo, da vpliva na človekova čustva, barva lahko vpliva tudi na posameznikove odločitve. Razumevanje psihologije barv lahko pomaga izboljšati pozicioniranje vaše blagovne znamke, pospeši prodajo in celo vodi obiskovalca spletne strani do različnih pristajalnih strani ali željenih dejanj.

Študije so pokazale, da ljudje že po 90 sekundah ali manj odločijo, ali jim je izdelek všeč, ali ne. 90% teh odločitev bazira popolnoma na barvi produkta. Razizkave so prav tako pokazale, da lahko izbira primerne barve poveča prepoznavnost blagovne znamke za 80%.

Psihologija barv v spletnem dizajnu

Ni naključje, da je toliko priljubljenih družbenih omrežij in tehnoloških blagovnih znamk oblečenih v modro barvo. To pa seveda ne pomeni, da je modra prava izbira za vašo spletno stran in tudi, če je – ne pozabite razmisliti tudi o podpornih barvah, ki jih boste uporabili zraven (in kje).

Če razumete, kako barve vplivajo na ljudi, boste lažje poskrbeli, da bodo barve na vaši spletni strani na uporanika vplivale vam v prid in ne proti vam.

Ne zanašajte se na stereotipne barve

Roza ni vedno najboljša izbira, ko tržite ženskam. Modra ni vedno prava izbira za moške spletne strani, črna pa tudi ni edina opcija, če želite, da stran izgleda resno in profesionalno.

Testirajte, testirajte!

Verjetnost, da boste najboljši učinek dosegli s prvo izbiro barve, ni tako velika, da bi se lahko zanašali samo na raziskave. Vsake toliko zamenjajte barvo gumbov in spremljajte, ali se poveča učinkovitost.

Kakšen vpliv pa imajo posamezne barve in kdaj jih uporabimo, pa vam razkrijemo v naslednjem članku!

×
Dignitas Ekipa