Izdelava spletnih strani

5 PREPROSTIH NAPAK NA SPLETNI STRANI

Veliko spletnih strani po svetu vsebuje napake, ki drastično vplivajo na preglednost in učinkovitost spletne strani. Zbrali smo pet najbolj pogostih napak in z nasveti napisali, kako se jim izogniti. Upamo da vam ta seznam pomaga, da se napak v prihodnje izognete oziroma jih odpravite. Nekaj teh napak je zgolj motečih, druge pa lahko obiskovalcem poslabšajo uporabniško izkušnjo, ti pa vodijo do zapustitve spletišča.

1. Slaba dostopnost

Dostopnost se nanaša na preprostost dostopa širokega spektra uporabnikov na vašo spletno stran. Na neki ravni se to lahko nanaša na brskalnike prilagojene za ljudi s posebnimi potrebami. Na drugi ravni se to nanaša na operacijski sistem ali vtičnike, spet na tretji ravni se nanaša na velikost zaslona. Na tej točki je potrebno pomisliti na vse možne scenarije prikaza vaše spletne strani, od prikazovanja na mobilnih telefonih do prikaza na TV zaslonih. Možnosti je neskončno. V izogib tem težavam dandanes obstajajo »responsive« spletne strani (odzivne spletne strani) katere se avtomatično prilagajajo zaslonu naprave in tako omogočajo prikaz na vseh možnih napravah oziroma resolucijah.

2. Stran neprijazna iskalnikom

Kljub temu da je spletna stran lahko prijazna iskalniku, ni nobene garancije da se bo prikazovala na visokih mestih (za to je potrebna SEO optimizacija), vendar še vedno ni nobenega izgovora da nebi postorili vsaj nekaj osnov. Te osnove vključujejo zemljevid spletnega mesta, jedrnat, pregledno in povezano vsebino, uporabo standardnih označevanj katere iskalniki prepoznajo sami, uporabo meta opisov kot so ključne besede in kratki opisi, naslovi (H1 in H2), ažurnost bloga oziroma novic.

3. Kje so kontaktni podatki?!

Še vedno nas to neprestano presenečena, da obstaja še vedno veliko strani na katerih je težko najti dejanske kontaktne podatke. Za manjša in srednja podjetja je to kritično saj vaši kontaktni podatki prinašajo ključno povezavo z realnostjo, katera daje strankam zaupanje da imajo opravka z pravim in kredibilnim podjetjem in ne z nekim prevarantom. Posebno je potrebno poudariti, da v kolikor ste lastnik spletne trgovine, je potrebno kontakt ali pa vsak telefonsko številko izpostaviti že na vstopni strani. V kolikor se tega ne držite, obstaja velika možnost, da izgubljate stranke, saj so spletni uporabniki vedno bolj neučakani in v kolikor ne pridejo do željene informacije v parih sekundah, bodo vaše spletišče zapustili.

4. Pojavna okna

Pop up okenca so preteklost. Pika. Razen če imate res res res dober razlog, se pojavnih oken izogibajte, saj je to en izmed bolj motečih faktorjev na spletni strani. Posebej to velja za obiske iz telefona in za ne-responsive pojavna okna.

5. Zvok

Zvok na spletnih straneh je treba uporabljati zmerno in nikakor se ne sme glasba v ozadju predvajati avtomatično, še posebej če želite doseči uporabnike iz podjetniške sfere. Večina boljših spletnih strani ki imajo implementirano glasbeno podlago, vam vedno dajo na razpolago da pritisnete gumb za predvajanje zvoka in vam glasbe ne vsiljujejo.

×
Dignitas Ekipa