Izdelava spletnih strani

5 digitalnih trendov, ki jih bomo videli na spletnih straneh v letu 2018

Vsako leto digitalne trende narekujejo nove tehnike, razvoj novih tehnologij in  seveda način, kako se uporabniki obnašajo na spletu. Preverili smo, katerih je tistih pet najbolj odmevnih trendov na področju oblikovanja spletnih strani.

 

  1. CSS GRID LAYOUT

CSS GRID LAYOUT je dvodimenzionalni način postavitve strani, ki oblikovalcu nudi občutno več nadzora nad izgledom spletne strani in omogoča optimalen izkoristek prostorov na spletni strani ter bolj učinkovito prilagoditev dizajna vsem velikostim naprav.

Če se boste letos lotili izdelovanja vaše nove spletne strani, poskrbite, da izberete izvajalca, ki bo CSS Grid Layout znal uspešno implementirati v vaše spletno mesto, še posebej na straneh, ki vključujejo kategorije produktov in na strani, kjer prikazujete rezultate iskanja po spletnem mestu. Dignitas ekipa bo vaš spletni nastop popeljala korak naprej, saj se zaveda konkurenčne prednosti, ki jo prinese takšna postavitev zaradi uporabniku in napravam bolj prijaznega dizajna.

 

  1. Celozaslonski elementi

Modal box je je element, ki ga na spletno stran navadno implementiramo s skripto, omogoča pa, da nek manjši element prikažemo čez elemente spletne strani. Najbolj pogost primer je recimo pojavno okno, s katerim obiskovalcu spletne strani ponudite možnost vpisa v novičke, slikovna galerija, ki se odpre ob kliku, itd. Modal boxi (popup okenčki) so že vrsto let zelo uporaben element spletnih strani, v letu 2018 jih bomo pa »spoznali« v nekoliko spremenjeni obliki, saj bodo v večini postali celozaslonski.

Izdelava spletnih strani

Razlog za to je namreč preferiranje mobilnih naprav kot primarne naprave za brskanje po spletu. Zaradi manjših dimenzij, modali zavzamejo večino prostora na zaslonih. Spletne strani v letu 2018 se bodo postavljale po principu mobile-first dizajna, zato lahko pričakujemo, da bo vse več podjetij prevzelo ta estetsko in funkcionalno dovršen trend.

 

  1. Video manija

Vse več poudarka bomo dajali interaktivnosti spletnih strani in če smo v letu 2017 video videvali v paralax banner sekcijah, ga bo v prihajajočem letu še več. Video je odličen način prenosa kompleksnejših informacij, pripovedovanja zgodb in vzbujanja čustev pri obiskovalcih spletne strani. Priljubljenost videov v spletnem dizajnu smo lahko opazili pri večjih trgovcih, na primer Asos, ki je s prikazovanjem obnašanja oblačila na telesu, s pomočjo posnetka modela na pisti, občutno povečal konverzijo in zmanjšal nezadovoljstvo strank ob prejemu izdelka, saj se o izgledu lažje prepričajo, kot samo s fotografijo.

Izdelava spletnih strani

Videe bomo uporabljali tudi kot ozadja, na sliderjih, hero sekcijah, zagotovo je pa to element, na katerega pri izdelavi spletnih strani v letu 2018 ne smemo pozabiti.

 

 

  1. Več mikrointerakcij

Z mikrointerakcijami smo dobro seznanjeni že vse od časov, ko je Facebook prvič predstavil opcijo všečkanja objav uporabnikov. Od majhnih dejanj, s katerimi smo ocenjevali priljubljenost objav souporabnikov družbenih omrežij, do enega največjih digitalnih trendov v letu 2018.

Namen mikrointerakcij je ustvarjanje navade v podzavesti uporabnika spletne strani, saj mu ob zaključku nekega dejanja, kot je recimo dodajanje produkta v košarico, prikaže majhno animacijo, ki uporabniku podzavestno pritegne pozornost in ustvari občutek navade ob večkratnem ponavljanju, saj je navajen na majhno animacijo, ki jo dobi kot »nagrado« po opravljeni nalogi.

Izdelava spletnih strani

Miktointerakcija je sestavljena iz štirih klučnih delov:

  • Sprožilec dejanja (ang. trigger), ki sproži začetek mikrointerakcije
  • Pravila, ki definirajo, kaj se bo med mikrointerakcijo zgodilo
  • Povratna informacija, ki sporoči, kaj se je zgodilo, ali se še dogaja
  • Zanke, ki upravljajo z vsebino in določajo, kaj se bo uporabniku prikazalo

 

  1. Vodenje skozi nakupni proces

Voden nakupni proces je praksa, ki v prodaji sicer ni nobena novost. Poteka tako, da se od uporabnika pridobi informacije o željenih izdelkih, njihovih lastnostih in željenih učinkih, nato se mu pa na podlagi zbranih podatkov ponudi zanj najbolj primerne izdelke, za katere obstaja največja verjetnost, da jih bo uporabnik tudi kupil.

Izdelava spletnih strani

Pričakujemo, da se bo tudi ta trend zaradi vse večjega zavedanja pomembnosti dobre uporabniške izkušnje, v letu 2018 močno razširil tudi na manjše spletne strani.

 

×
Dignitas Ekipa