Izdelava spletnih strani

Prodaja milenijcem

Kdo so milenijci? To je drugo ime za generacijo Y, katere predstavniki so rojeni med letoma 1980 in 2001. Značilnost te generacije je probrazba načina komunikacije, saj so njeni predstavniki prva generacija, ki so odraščali s sodobno tehnologijo.

Predstavniki generacije milenijcev so trenutno največji uporabniki spleta in spletnih tehnologij. Še ena njihova značilnost je, da so zelo optimistični glede prihodnosti in imajo pogosto nerealna pričakovanja. Jasno je torej, da se bodo milenijci svojevrstno odzivali na različne prodajne strategije. Poglejmo si torej, kako je lahko prodaja milenijcem uspešna.

  • NE PRODAJAJTE DIREKTNO. Milenijci se ne odzivajo na direktne prodajne pozive, kot so na primer “Kupi zdaj!” ali “Izkoristi to ponudbo”. Da bi se odločili za nakup, morajo milenijci poznati zgodbo izdelka in Imeti jasen odgovor na vprašanje “ZAKAJ NAJ TO KUPIM” oziroma “KAKŠNO KORIST BOM IMEL OD TEGA NAKUPA”. Namesto direktnega poziva k nakupu raje opišite prednosti in zgodbo svojega izdelka ter dovolite milenijcem, da sami zahrepenijo po njem.
  • KOMUNICIRAJTE. Ampak ne preko tradicionalnih medijev – milenijci na primer ne poslušajo veliko radia, gledajo klasične televizije ali listajo reklamnih letakov. Po drugi strani pa ogromno časa preživijo na svojih pametnih telefonih ali tablicah ter brskajo po internetu. Preden se odločijo za nakup, si vzamejo kar nekaj časa, da poiščejo najustreznejšo ponudbo. Za komunikacijo uporabljajo SMS-sporočila ali aplikacije kot sta WhatsApp in Facebook Messenger, e-pošto in družbene medije. Pri oglaševanju in komunikaciji z milenijci torej odpišite radijske ali TV kampanje, ampak se raje posvetite novim družbenim kanalom – privarčevali boste kar nekaj denarja, oglaševanje pa bo veliko bolj uspešno.
  • INFORMIRAJTE, AMPAK NE DOLGOVEZITE. Milenijci se radi učijo, ampak ne na tradicionalni način. Veliko od njih prakticira hitro branje, pri katerem praktično le na hitro preletijo tekst. Zelo hitro ocenijo, ali so jim informacije zanimive ali ne. Radi raziskujejo, zato ne marajo, da jim stvar obrazložite do zadnje podrobnosti. Podajte informacije, ki so nujne, da mikavno predstavite svoj izdelek, izpostavite dve ali tri prednosti, ostalo pa prepustite njim. Vaš cilj: pritegniti njihovo pozornost in prepustiti odločitev njim.
  • NE PONEUMLJAJTE JIH. Milenijci bodo preverili vašo zgodbo. Zato jih ne goljufajte, komunicirajte iskreno. Prav tako ne marajo, ko se nekdo pretirano trudi, da pridobi njihovo pozornost – radi imajo iskrene ljudi, ki jim lahko zaupajo. Pri prodaji milenijcem torej bodite avtentični, transparentni in konsistentni. Kako to dosežete? Vedno podajajte le preverjene informacije, ki po možnosti temeljijo na objektivnih raziskavah. Prikazujte tudi negativne komantarje strank. Ne bodite žaljivi do konkurence ali drugačnega mnenja. Ne spreminjajte svojih izjav oziroma kakršne koli spremembe ali napake jasno in iskreno pojasnite.
  • NE POZABITE NA NJIHOVA ČUSTVA. Milenijci so odgovorni za številne nove trende, ki so se pojavili v zadnjih letih. Zakaj? Ker so zelo čustveni. Ko jim je nekaj všeč ali jim ni, to tudi jasno izrazijo. Zelo čustveni so glede varovanja naravnega okolja, socialnih problemov, družbenih razlik, estetike, itd. Čustva so za njih pogosto odločilnega pomena, ko se odločajo za nakup. Pri oglaševanju milenijcem torej ni pomembno le podajati informacij, ampak jih podajati ČUSTVENO. V njih vzbudite čustva – pa naj bo to smeh, jok, razočaranje ali kar koli drugega. Brez tega jih bo namreč še tako koristna informacija pustila prazne in v njih ne bo zbudila želje po nakupu.
  • BODITE ZANESLJIVI. Milenijci so navajeni, da so gonilo napredka in da vsi računajo na njihovo pomoč. Zato se občasno počutijo dobro, ko se lahko oni zanesejo na nekoga. Raziščite, s čim imajo morda problem, ga izpostavite in jim ga pomagajte rešiti. Milenijci so namreč zelo hvaležni, ko jim nekdo pomaga napredovati. Prodajajte jim torej tako, da jim svetujete pri reševanju problema in kot rešitev ponudite svoj izdelek.
  • NE PODCENJUJTE JIH. Ne obsojajte jih na primer zaradi pretirane uporabe telefonov ali spletnih aplikacij oziroma zaradnji njihove mladosti in posledično neizkušenosti. Dajte jim občutek, da so za vas pomembni. Mentorirajte jih. Morda imate zaposlene, ki pripadajo generaciji milenijcev. Vprašajte jih za nasvet in upoštevajte njihovo mnenje pri prodaji milenijcem. Bodite odprti in spoštljivi – milenijci bodo to cenili.

Milenijci morda predstavljajo večino tudi vaše ciljne skupine kupcev. Zato upoštevajte navedene predloge in prilagodite svoje prodajne strategije.

 

0 odgovorov

Še vedno tukaj? Mnenje? Vprašanje?

Email naslov ne bo objavljen.

×
Dignitas Ekipa